Leta i den här bloggen

lördag 21 januari 2012

Något som folk bör känna till

Man borde inte bara lyssna på en sida av historien, för det är orättvist.

Jag är en person som har väldigt lätt för att kommunicera med folk, men det är inte bara för att jag kan prata och har nog med tålamod för att upprepa mig så att den andre förstår-

Nej, det är för att jag lyssnar.

Vi tar till exempel en lärare och en elev, som nu är det bästa exemplet någonsin. Läraren har en genomgång, och eleven sitter med mobilen i handen/ögonen fästa på dataskärmen/gör något annat.

Vad gör läraren?
Jo, han eller hon säger till eleven att plocka undan mobilen. Lyssnar inte eleven, så säger läraren till en gång till. Får läraren ingen reaktion, så blir han/hon arg, och tar undan mobilen så att eleven får tillbaka den efter lektionen.

Vad skulle eleven ha gjort?
För det första så ska man inte vara så respektlös att man håller på med mobilen/dator/osv. under en genomgång. Hur skulle du tycka det kändes ifall du skulle presentera något du gjort, och så sitter din lärare och läser tidningen och dricker kaffe? Inte bra, nej. Så känner läraren.

Om du nu inte kan slita dig från dessa sakerna utan en tillsägelse, så okej - bara du stoppar undan mobilen, lägger ner locket, och sedan fokuserar på läraren. Om du nu måste hålla på med något, sitt och kladda på ett papper eller något - Men för i helvete, titta på din lärare och lyssna. Det är inte bara läraren som blir sur, utan du råkar illa ut ifall du inte hör allt som du borde höra, och hamnar efter i arbetet.

Okej, så, eleven lyssnade inte och läraren fråntar henne/honom mobilen. Bli inte förnärmad eller arg på läraren. Läraren har inte tagit ifrån dig det för att han/hon ville, utan för att du misskött dig och inte verkar klara av att ha en mobil. Läraren vill att du ska lära dig något, och förtjänar exakt lika mycket respekt som du. Jag kan inte stressa det för mycket - en lärare blir bara grinig ifall du missköter dig och inte respekterar andra. Lärare är också mänskliga varelser, inte några utomjordingar som vi kan ta för givet!


Så tänk på det nästa gång du blir arg på en lärare som du tycker har varit orättvis. Har han/hon varit orättvis, eller har du bara inte skött dig som du ska?

Nu säger jag inte att det inte finns orättvisa lärare, men det finns en skillnad på lärare som vill ditt bästa och lärare som är orättvisa på riktigt.

Så, alla elever - innan ni dissar en lärare, lär känna dem och respektera dem, och lyssna för i helvete. Det kommer ni få nytta av, då ni slipper kalla era lärare surkärringar eller gubbjävlar - eller vad ni nu kallar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar